Bloed in ontlasting

Algemene informatie over bloed in de ontlasting

Naald Injectie

Injectienaald met een bloeddruppel

Soms kan in de ontlasting bloed zichtbaar zijn. Donkerrood bloed bij de ontlasting kan het gevolg zijn van bloedingen in de onderste delen van het darmstelsel. Dit kan veroorzaakt zijn door ontstekingen in de dunne darm of dikke darm. Ook de ziekte van Crohn kan bloedingen veroorzaken. Ontstekingen in de darmen hebben vaak ook slijm tot gevolg.

Lichtrood, vers bloed bij de ontlasting kan het gevolg zijn van ontstekingen in de endeldarm of rond de anus. Hierbij kunt u denken aan aambeien, abcessen, scheurtjes, een anale kloof of een fistel.

Het is sowieso goed om achterom te kijken als u het toilet verlaat. Eventueel zie je daar bloed, maar het kan ook zijn dat je bloed waarneemt op het toiletpapier. Zeker bij vers bloed, bijvoorbeeld van aambeien of fistels, is te zien op het wc-papier. Als u lange tijd bloed in de ontlasting heeft kunt u het beste de huisarts raadplegen. Dit moet u zeker doen als ook andere kenmerken van de ontlasting veranderen, dus een andere kleur, geur of consistentie. Bloed in de ontlasting hoeft niet op iets ernstigs te duiden, maar je kunt beter het zeker voor het onzekere nemen als je bloed in de ontlasting hebt aangetroffen.

Aambeien

Aambeien (hemorroïden) zijn pijnlijke, uitgerekt, gezwollen aderen in het onderste gedeelte van de endeldarm of anus. Ze zijn te vergelijken met spataderen. De aderen bevinden zich in een kluwen in het kanaal voor de anus. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting tijdens de stoelgang. Aambeien kunnen het gevolg zijn van verstopping, moeilijke stoelgang met harde ontlasting, lang op toilet zitten waardoor verslapping van het weefsel rondom de bloedvaatjes ontstaat, waardoor deze uitzetten en afzakken, diarree, ernstig hoesten, zwaar tillen en flink persen tijdens de ontlasting. In sommige gevallen kan het worden veroorzaakt door andere ziekten, zoals een levercirrose. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen interne- en externe aambeien. Interne aambeien kunnen zich zowel binnen de anus als onder de huid rond de anus voordoen. Een interne aambei kan door de huid naar buiten steken (= externe aambei).

Oorzaak van bloed in Ontlasting: Fistels

Een andere oorzaak van bloed in de ontlasting kan een fistel zijn. Een fistel is een onnatuurlijke verbinding tussen een lichaamsholte en de buitenkant, of tussen twee lichaamsholtes. Een peri-anale fistel (oftewel anale fistel of fistula ani) is een fistel bij de anus. Hier is een verbinding ontstaan tussen de endeldarm en de billen. Vaak is er eerst sprake geweest van een ontsteking met pus (perianaal abces), dat geopend moest worden. Als de fistel opent komt er pus en bloed bij de ontlasting. Zeker als die opening dicht bij de anus zit is het niet meteen duidelijk dat het een fistel zou kunnen zijn wat ervoor heeft gezorgd dat er bloed in de ontlasting is gekomen. Bij een fistel kan er ook buiten het ontlasten bloed en pus zichtbaar worden in het ondergoed.

Anale kloof, kloofjes

Bij harde ontlasting of obstinatie kan er een scheurtje in de wand van de anus ontstaan waardoor ook bloed bij de ontlasting kan komen. Mocht dit het geval zijn, dan heeft de patiënt doorgaans ook (veel) pijn bij het ontlasten. Bij een anale kloof is er lichtrood, vers bloed zichtbaar. Ook na het ontlasten kan er bloed blijven komen.

Darmkanker en poliepen

Ook poliepen in de darm kunnen bloeden. Dit is het voorstadium van darmkanker. Indien u langer bloed bij de ontlasting heeft, of u vertrouwt het niet, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan zien of er andere factoren ten grondslag liggen aan het bloed bij de ontlasting, of kan anders een onderzoek starten om te kijken wat de oorzaken zijn. Dit klinkt misschien niet leuk, maar zoals bij zoveel ziektebeelden geldt ook hier, hoe eerder je er bij bent, hoe beter. Na een intake zal de huisarts je doorverwijzen naar specialisten voor een coloscopie. Bij dit onderzoek gaan ze met een dunne en kleine camera in uw darm kijken of er opvallende afwijkingen te zien zijn. De camera is ongeveer even dik als een pen. Het doet geen pijn, maar het voelt wel vreemd. De camera heeft een lampje en de kop dan op afstand bestuurd worden, zodat alle kanten kunnen worden bekeken.

Niet-zichtbaar bloed in de ontlasting

Bepaalde aandoeningen kunnen zorgen voor niet-zichtbaar bloed bij de ontlasting. Ontstekingen in de maag en darmen kunnen bloedsporen in de ontlasting veroorzaken die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Onderzoek van de ontlasting kan deze bloedsporen detecteren om zo eventuele ziektes vast te stellen.