Wat is een slagaderlijke bloeding?

Algemene informatie over slagaderlijke bloedingen

Een mogelijke oorzaak van een slagaderlijke bloeding

Een slagaderlijke bloeding is een van de meest gevaarlijke bloedingen die voorkomen in het menselijk lichaam. Er is bij deze bloeding sprake van veel bloedverlies en een snelle daling van de bloeddruk. Het bloed spuit uit de slagader in de ritme van de hartslag, omdat deze ader in directe verbinding staat met het hart. Het is een levensbedreigende bloeding en het is dan ook belangrijk om direct in actie te komen.

Het belang van een slagader

Een slagader zorgt voor het transport van bloed van het hart naar de rest van het lichaam. De slagaders staan in directe verbinding met het hart, daarom kunt u het hart voelen kloppen op uw pols of in uw nek. Er zijn een aantal bekende slagaders in het lichaam, en hieronder vindt u een tabel van de grote slagaders en hun functie in het menselijk lichaam.3

 

Type slagader

De functie van de slagader

De aortaDeze ader verbindt het hart met de andere slagaders.
De hoofdslagadersDeze anders voorzien de hersenen en de voorkant van het hoofd (aangezicht) van bloed.
De kransslagadersDeze aders voorzien het hart van bloed.
De longslagaderDeze aders transporteren bloed van het hart naar de longen.

De oorzaken van een bloeding

Een slagaderlijk bloeding kan door meerdere redenen ontstaan. Het kan voorkomen dat door een ongeluk het slachtoffer gewond is geraakt en daardoor een inwendige of uitwendige slagaderlijke bloeding heeft. Ook tijdens een operatie kan het voorkomen dat deze bloeding ontstaat. Er zijn ook ziektes waarbij de kans op een bloeding extra groot is. Het is belangrijk om de ader goed dicht te duwen, zodat er niet meer bloed verloren gaat. Anders dan een gewone bloeding duurt het in dit geval veel langer voordat het stollingsproces op gang komt. Daarom is een slagaderlijke bloeding een stuk gevaarlijker dan een gewone bloeding.