De belangrijke werking van de bloedbaan
Algemene informatie over de werking van de bloedbaan
De bloedbaan is een van de meest belangrijke processen in ons lichaam. Een volwassen mens heeft zo’n vier tot zes liter bloed in het lichaam, en dit wordt door de hart en bloedvaten constant door het lijf rondgepompt. De bloedbaan is dus een doorlopend en essentieel proces van bloed dat door iedere ader van het lichaam stroomt. In het bloed zitten de voedingsstoffen die wij dagelijks tot ons nemen, deze worden de hele dag door vervoert naar de juiste plaats in het lichaam. Zo blijft ons lichaam functioneren en is het mogelijk om te praten en te bewegen.
Bacteriën in het bloed
Als voedingsstoffen via de bloedbaan op de juiste plek in het lichaam terecht komen, hebben ook bacteriën, virussen of schimmels de mogelijkheid om het lichaam in te komen. In zo’n geval is er sprake van een bloedvergiftiging. Een ontstoken wond kan de aanleiding zijn voor een bacterie om in de bloedbaan terecht te komen. In sommige gevallen kan ons lichaam het zelf oplossen, dankzij het afweersysteem, maar dit systeem is niet bij iedereen even sterk. Mensen met een zwak afweersysteem hebben dus meer risico op een bacterie of virus in het lichaam.
De behandeling van bloedvergiftiging
Een patiënt met bloedvergiftiging moet zo snel mogelijk geholpen worden. Omdat de meeste processen in het lichaam continu geregeld worden via de bloedbaan is het dus erg gevaarlijk wanneer er niets aan een bacterie of virus gedaan wordt. Door middel van een infuus en antibiotica kan de bloedvergiftiging behandeld worden. Wanneer er niets gedaan wordt aan de vergiftiging van het bloed, is er kans op een septische shock. Deze shock ontstaat wanneer er te weinig bloedtoevoer naar de organen aanwezig is. Kenmerken van een bloedvergiftiging zijn koorts, snelle hartslag, snelle ademhaling, wit tandvlees, koude rillingen en een lage bloeddruk.