Alles over een inwendige bloeding

Algemene informatie over inwendige bloedingen

Een inwendige bloeding is een bloeding in het lichaam. In tegenstelling tot een uitwendige bloeding is een bloeding in het lichaam niet zichtbaar, maar wel merkbaar. Er zijn verschillende oorzaken van deze bloeding, en er zijn dan ook tal van kenmerken die optreden nadat er een inwendige bloeding heeft plaatsgevonden. Er zijn kleinere bloedingen in het lichaam, zoals door bloedvaten die dicht onder het huidoppervlak zitten. Een voorbeeld hiervan is de blauwe plek. Er zijn echter ook ernstige bloedingen die door een traumatische verwonding zijn ontstaan.

Kenmerken van een inwendige bloeding

Blauwe plekken ontstaan bijvoorbeeld nadat u gevallen bent of als u zichzelf gestoten heeft. Een blauwe plek is eigenlijk een kleine bloeduitstorting onder het huidoppervlak. Maar bij een ernstigere inwendige bloeding kunnen er ook blauwe plekken optreden als kenmerk van de bloeding. Deze blauwe plekken bevinden zich dan rondom de plaats van de bloeding, en het zijn er vaak meerdere rondom dezelfde plaats. Andere kenmerken van een ernstigere bloeding in het lichaam zijn:

  • De bloeddruk is lager dan normaal;
  • Buikpijn dat gepaard gaat met misselijkheid en braken;
  • Er is pijn aanwezig op de borst;
  • Bloed bij de urine;
  • Diarree in een donkere, vaak bruine of zwarte kleur.

Wat zijn de oorzaken van deze bloeding?

Er zijn verschillende redenen waardoor een inwendige bloeding kan ontstaan. Een van de meest bekende oorzaken is een ongeluk, bijvoorbeeld met de auto of de fiets. Dit kan dus resulteren in een kleine bloeding in de vorm van een blauwe plek. Doordat een slachtoffer lelijk terecht komt kan er in het lichaam een bloeding ontstaan. Er zijn ook ziektes en aandoeningen die de kans op een bloeding in het lichaam vergroten, zoals verschillende lever- en nieraandoeningen en kanker, maar ook een beroerte, hartaanval of een aneurysma. Zelfs enkele medicijnen staan erom bekend dat zij inwendige bloedingen veroorzaken, zoals antidepressiva en bloedverdunnende medicijnen.