Wat is Bloedplasma?

Algemene informatie over bloedplasma

Bloedplasma is het vloeibare deel in bloed en het vormt ongeveer 3/5 deel van ons bloed. Het is helder en gelig van kleur. De witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes mengen zich met het bloedplasma.

Samenstelling van bloedplasma

Bloedplasma bestaat voor iets meer dan 92% uit water. Het water in het plasma heeft een belangrijke rol als oplosmiddel. Veel van de stoffen die je in je bloed vindt, kunnen alleen opgelost door het lichaam worden vervoerd. Daarnaast bestaat het bloedplasma voor 7% uit plasmaproteïnen. Plasmaproteïnen zijn kleine bolvormige eiwitmoleculen met transportfuncties, antistoffen (immunoglobulinen) en fibrinogeen  o.a. belangrijk voor de bloedstremming / stolling van het bloed). Daarnaast bevat het plasma ongeveer 0,9% anorganische stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld kalium, natrium en calcium en andere organische stoffen. Deze laatste groep – de opgeloste zouten – worden aangevuld vanuit de spijsvertering. 0,1% wordt gevormd door hormonen, glucose, vetten, antistoffen en enzymen. Lees meer over de samenstelling van bloed.

Functie van Bloedplasma

Het plasma in ons lichaam transporteert stoffen, waardoor je deze ook in de samenstelling terug vindt. Voorbeelden hiervan zijn glucose & hormonen, zuurstof en koolstofdioxide. Een deel van deze stoffen worden door de nieren weer verwijderd. Naast transport is een andere belangrijke functie van bloedplasma warmte buffering. Het water in het bloedplasma kan warmte (en koelte) vervoeren binnen het menselijk lichaam. Op die manier zorgt het bloed er dus voor dat het lichaam warm blijft of juist afkoelt. Als je bijvoorbeeld je polsen onder de koude kraan houdt, koelt het bloed in de slagader en aders af (want in de pols liggen die vlak onder de huid) en verspreidt het bloed de koelte door het lichaam.

Plasma zichtbaar door centrifuge

Dankzij centrifuge wordt bloedplasma goed zichtbaar. De rode bloedcellen zijn het zwaarst en zakken door de centrifugekrachten naar de bodem. Vervolgens komen de witte bloedcellen en de bloedplaatjes met een dun laagje, en als laatste een laag bloedplasma. Ook na het doneren van bloed zal bloed op deze manier vaak gescheiden worden zodat de componenten afzonderlijk van elkaar kunnen worden gebruikt.

Info Video met alles over Bloedplasma:

 

Meer informatieve bloed onderwerpen

bloedgroepen

Bloedgroepen

bloedplaatje

Bloedplaatjes

aderen

Bloedvaten

microscope

Bloedwaarden

bloedsomloop

Bloedsomloop

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen

Witte bloedcellen