Bloedsamenstelling

Algemene informatie over de bloedsamenstelling

Binnen het bloed kunnen we diverse stoffen met verschillende functies onderscheiden. Dan hebben we het ook wel over de bloedsamenstelling. Bloed wordt gevormd door de twee hoofdcomponenten bloedplasma (55%) en bloedcellen (45%) die op hun beurt ook weer hun eigen samenstelling hebben.

Bloedplasma

Bloedplasma is voornamelijk samengesteld uit water, maar het bevat nog veel meer stoffen die opgelost zijn in het water. In het plasma vinden we eiwitten die de lever produceert zoals: albumine, fibrinogeen en globulinen. Deze stoffen zorgen respectievelijk voor de juiste osmotische druk in de bloedvaten, bloedstolling en een transport- en afweerfunctie.
Bijna 1 % van het bloedplasma is samengesteld uit elektrolyten. Dat zijn verschillende soorten positief of negatief geladen moleculen die een belangrijke rol spelen bij het op peil houden van de zuurtegraad en osmotische waarde. De laatste groep in het bloedplasma bestaat uit afvalstoffen, gassen en voedingsstoffen die ons lichaam opneemt uit voeding. Een uitgebreidere uitleg over de samenstelling van het bloedplasma vind je op de pagina: Wat is bloedplasma?

Bloedcellen

Het menselijke bloed bevat deze 3 verschillende soorten bloedcellen: rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte Bloedcellen.