Bloedsamenstelling

Algemene informatie over de bloedsamenstelling

Binnen het bloed kunnen we diverse stoffen met verschillende functies onderscheiden. Dan hebben we het ook wel over de bloedsamenstelling. Bloed wordt gevormd door de twee hoofdcomponenten bloedplasma (55%) en bloedcellen (45%) die op hun beurt ook weer hun eigen samenstelling hebben.

Bloedplasma

Bloedplasma is voornamelijk samengesteld uit water, maar het bevat nog veel meer stoffen die opgelost zijn in het water. In het plasma vinden we eiwitten die de lever produceert zoals: albumine, fibrinogeen en globulinen. Deze stoffen zorgen respectievelijk voor de juiste osmotische druk in de bloedvaten, bloedstolling en een transport- en afweerfunctie.
Bijna 1 % van het bloedplasma is samengesteld uit elektrolyten. Dat zijn verschillende soorten positief of negatief geladen moleculen die een belangrijke rol spelen bij het op peil houden van de zuurtegraad en osmotische waarde. De laatste groep in het bloedplasma bestaat uit afvalstoffen, gassen en voedingsstoffen die ons lichaam opneemt uit voeding. Een uitgebreidere uitleg over de samenstelling van het bloedplasma vind je op de pagina: Wat is bloedplasma?

Bloedcellen

Het menselijke bloed bevat deze 3 verschillende soorten bloedcellen: rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte Bloedcellen.

  • Rode bloedcellen zijn licht ingedeukte rode schijfjes zonder celkern. De functie van de rode bloedcellen is de functie van transport. Zoals de naam ook al aangeeft, zijn de rode bloedcellen verantwoordelijk voor de kleur van ons bloed. Een kubieke millimeter kunnen zich 5 miljoen rode bloedcellen bevinden.
  • Bloedplaatjes zijn de kleinste cellen in het bloed en bevatten geen celkern. De bloedplaatjes hebben als functie om ervoor te zorgen dat het bloed stolt als er een verwonding heeft plaatsgevonden
  • Witte bloedcellen hebben geen vaste vorm, maar in tegenstelling tot rode bloedcellen hebben ze wel een celkern. Er zijn verschillende types van deze cellen, die als doel hebben om ziektekiemen te bestrijden.

 

55% bloedplasma
92% water
7% colloïdale bestanddelen (eiwitten)
albumine, fibrinogeen & globulinen
0,9% elektrolyten
o.a. kalium, natrium en calcium, chloor, magnesium, bicarbonaat en fosfaat
0,1% voedingsstoffen en afvalstoffen
vetzuren, aminozuren, vitamines, hormonen, en gassen zoals zuurstof en stikstof
45% bloedcellen
95% rode bloedcellen
4,9% bloedplaatjes of trombocyten
0,1% witte bloedcellen

54%-62%
1%-3%
<1%
3-9%
25-33%
neutrofielen
eosinofielen
basofielen
monocyten
lymfocyten

Tabel met de bloedsamenstelling

Meer informatieve bloed onderwerpen

bloedgroepen

Bloedgroepen

bloedplaatje

Bloedplaatjes

plasma

Bloedplasma

bloedsomloop

Bloedsomloop

aderen

Bloedvaten

microscope

Bloedwaarden

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen

Witte bloedcellen