Witte Bloedcellen

/Witte Bloedcellen
Witte Bloedcellen2018-04-22T10:23:42+00:00

Witte Bloedcellen

De witte bloedcellen, ook wel leukocyten of witte bloedlichaampjes genoemd, hebben te functie te zorgen dat het lichaam zo min mogelijk wordt geteisterd door bacteriën en virussen (ziekteverwekkers). Zodra het lichaam in contact komt met een schadelijke bacterie, komen deze witte ‘soldaatjes’ in opstand. Bacteriën groeien ongelooflijk snel en kunnen u in korte tijd heel ziek maken.

Denk bijvoorbeeld aan een voedselvergiftiging. Het ene moment kunt u zich nog prima voelen en na enkele uren ontzettend beroerd. De witte bloedcellen zorgen er vervolgens voor dat er antilichamen worden aangemaakt. Antilichamen, ook wel antigenen genoemd, zijn eiwitten die middels een bloedonderzoek in het bloed zijn terug te vinden. Veel witte bloedcellen komen om in de ‘strijd’ tegen de ziekteverwekkers. Gelukkig zorgt het beenmerg ervoor dat het menselijk lichaam steeds weer nieuwe witte bloedcellen aanmaakt. Witte bloedcellen maken een ontzettend belangrijke rol uit in het immuunsysteem van de mens.

  • Neutrofiele granulocyten zijn verantwoordelijk voor de eerste afweer tegen bacteriële infectie en andere ontstekingsreacties. Activiteit van neutrofiele granulocyten en hun afsterven is de bron van pusvorming.
  • Eosinofiele granulocyten bestrijden voornamelijk parasitaire infecties. De verhoging van de eosinofielen is een indicatie van een infectie met een parasiet of voor een IgE gemedieerde immuunreactie.
  • Basofielen zijn de hoofdverantwoordelijken voor allergische respons en antigeenrespons door het vrijmaken van histaminen die een ontsteking kunnenveroorzaken.
  • Lymfocyten zijn onder andere de T-lymfocyten (waaronder T-helpercellen en de cytotoxische T-cellen, de B-lymfocyten, de Natural Killer cellen en de plasmacellen (die in feite geactiveerde B-lymfocyten zijn). Ze spelen een belangrijke rol bij immuunrespons.
  • Monocyten (oftewel macrofagen) hebben een soortgelijke stofzuigerfunctie (fagocytose) als neutrofielen maar leven veel langer waarmee ze een geheugenfunctie vervullen; ze presenteren pathogenen aan de T-cellen opdat deze opnieuw herkend en vernietigd kunnen worden. Ook in de reactie op antilichamen spelen monocyten een rol. Macrofagen (zie boven) (zie boven) Monocyten worden ook wel macrofagen genoemd als ze vanuit het bloed naar andere weefsels gemigreerd zijn.

Witte bloedcellen, oftewel witte bloedlichaampjes, hebben dus een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Teveel witte bloedlichaampjes kan duiden op verschillende (vroege stadia) van ziekten. Onder andere HIV en leukemie. Een teveel aan witte bloedcellen komt van aan het licht met de symptomen vermoeidheid en lusteloosheid. Laat bloedonderzoek doen via de huisarts.