De bloedspiegel

Algemene informatie over de bloedspiegel

De bloedspiegel geeft de hoeveelheid van een bepaalde stof in het bloed aan en de concentratie van de in het bloed aanwezige stoffen. Als u naast uw medicijnen nog andere medicijnen gaat slikken, bijvoorbeeld een middel om een infectie te behandelen of een antidepressiva, wordt gekeken welk effect deze nieuwe medicijnen hebben op uw al bestaande medicijnen. De dosering van medicijnen werkt namelijk bij iedereen anders, en het kan dus zijn dat er bijwerkingen ontstaan. Bij geneesmiddelen als een paracetamol is dit bijna nooit het geval, maar bij andere medicijnen is het effect juist wel groot.

De veranderende stand van de bloedspiegel

Het is niet van te voren te voorspellen hoe de bloedspiegel bij u persoonlijk zal reageren. Dit is bij iedereen anders. Natuurlijk spelen een aantal zaken, zoals het gewicht en de functies van lever en neer, mee en wordt op basis hiervan gekeken naar de juiste medicijndosering. In de meeste gevallen is de standaarddosering ook de juiste, maar om dit zeker te weten kunt u de bloedspiegel dus laten controleren bij de huisarts. Op basis van de uitslag kan besloten worden of er een verandering moet plaatsvinden in de dosering. Sommige mensen moeten hun bloedspiegel regelmatig laten controleren, omdat de bloedspiegel gedurende de dag telkens verandert.

Hoe wordt een bloedspiegel te hoog of te laag?

Wanneer u meerdere medicijnen naast elkaar gebruikt, kan deze wisselwerking ervoor zorgen dat de bloedspiegel te hoog of te laag wordt. Deze wisselwerking gaat als volgt: medicijnen worden in het lichaam afgebroken door bepaalde enzymen in uw lever. Wanneer u meerdere medicijnen tegelijk neemt, kan het voorkomen dat deze tegelijkertijd door hetzelfde enzym worden afgebroken. Hierdoor ontstaat er een soort gevecht tussen de geneesmiddelen om het enzym, en kan het dus gebeuren dat er één middel is dat zich sterker aan het enzym bindt. Dit middel wordt dus afgebroken en het andere middel niet. Zo kan er dus een te hoge of te lage bloedspiegel ontstaan.

Op het eetvoorschrift letten

Het is in de meeste gevallen ook belangrijk om op uw eetpatroon te letten wanneer u meerdere medicijnen tegelijk moet slikken. In overleg met de huisarts wordt dan ook bepaald wat voor u persoonlijk een goed eetvoorschrift te hebben, zodat het altijd goed in combinatie gaat met de medicijnen en de tijden waarop u de medicijnen neemt. In alle gevallen is er regelmatig contact met de huisarts zodat deze ten alle tijden weet hoe u ervoor staat.

Lees meer over bloedsamenstelling.