Cholesterol

Algemene informatie over cholesterol

Medische Apparatuur

Cholesterol Onderzoek

Cholesterol speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van het lichaam. Je kunt cholesterol het best omschrijven als een witte, vetachtige stof. Ons lichaam heeft cholesterol nodig voor de werking van een aantal functies. Zo is cholesterol een belangrijk bestanddeel van celmembranen, hormonen en galzuren deze kunnen helpen bij de spijsvertering. Cholesterol hoef je niet alleen uit voeding te halen, want ons lichaam kan het zelf aanmaken in de lever.

Bij cholesterol hoor je wel eens de termen ‘goed cholesterol’ en ‘slecht cholesterol’. In dat geval gaat het om HDL-Cholesterol of LDL-cholesterol. Bij een te hoog Cholesterol gehalte, hebben we het over een teveel aan het slechte LDL-Cholesterol. En dat kan op termijn schadelijks zijn.

 

 

LDL & HDL Cholesterol

Schematische weergave van LDL & HDL Cholesterol

HDL- cholesterol & LDL- cholesterol

High Density Lipoproteïne, ook wel HDL- cholesterol genoemd, valt onder het goede cholesterol. Dat komt doordat het in staat is om het teveel an cholesterol in het bloed af te voeren naar de lever, waar het vervolgens kan worden afgebroken.

Het LDL- cholesterol, Low Density Lipoproteïnen is van deze twee categorieën het slechte cholesterol. LDL haalt haalt cholesterol uit de lever en transporteert dit vervolgens naar de lichaamscellen. Een teveel van dit Cholesterol in het bloed is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

 

Coronaire hartziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen in de kransslagaders van het hart, zoals arteriosclerose, angina pectoris en myocardinfarct. High Density Lipoproteïne of ook wel HDL- cholesterol genoemd valt onder het goede cholesterol.

Nederlandse cholesterolgemiddelden

Volgens de Nederlandse Hartstichting heeft momenteel wel 65% van de Nederlandse volwassenen tussen de 30 en 70 jaar te maken met een (licht) verhoogd cholesterol (>5 mmol/l).

Uit onderzoek van het Nationaal Kompas Volksgezondheid blijkt:

 • Dat tussen de 30 en 39 jaar 12% van de mannen en 3% van de vrouwen een verhoogde cholesterolwaarde heeft.
 • Voor mensen tussen de 40 en 49 jaar gaat het bij mannen om 15% en bij vrouwen om 10%.
 • Dat een verhoogde cholesterolwaarde voorkomt bij 32% van de mannen en 31% van de vrouwen in de leeftijd tussen 50 en 59 jaar.
 • Een grote stijging is te zien in de leeftijdsgroep van 60 tot 70 jaar. Hier heeft 40% van de mannen en 48% van de vrouwen te maken met een verhoogde cholesterolwaarde.

 Symptomen van een hoog cholesterol

Van een aantal symptomen wordt gezegd dat ze erop kunnen wijzen dat je cholesterol aan de hoge kant is. Maar deze symptomen kunnen ook duiden op een andere aandoening. Mocht je last hebben van een of meer van deze symptomen, dun kun je deze het beste met je huisarts bespreken

De volgende symptomen kunnen worden veroorzaakt worden door hoge cholesterol:

 • Moeilijk adem kunnen halen
 • Snel buiten adem zijn
 • Snel zweten
 • Te hoge bloeddruk/hartslag
 • Te weinig energie
 • Eetlust verminderd
 • Darmwerking verslechterd
 • Je kunt minder goed tegen stress

Hoe kun je je cholesterol laten meten

Omdat cholesterol een belangrijke rol speelt in het functioneren van ons lichaam, is het goed om te weten hoe het staat met je cholesterol waarden.  Zeker als je twijfel hebt over de waardes. Als je die wilt laten meten kun je het best even een afspraak maken met de huisarts. De cholesterolwaarden worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Bij veel apotheken kun je tegenwoordig ook eenvoudig deze test laten uitvoeren. Meer informatie over het uit laten voeren van een test vind je op deze pagina: Cholesterol meten

Cholesterol, Hoe ontstaat het Video: