Cholesterol meten

//Cholesterol meten
Cholesterol meten2018-07-16T09:32:13+00:00

Cholesterol meten

 

Als je last hebt van een hoog cholesterol merk je daar in eerste instantie niets van. Maar daarin schuilt juist het gevaar, een hoog cholesterol vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Daarom is het belangrijk om je cholesterol te laten meten, vooral als je bekend ben met hart- en vaatziekten.

 

De noodzaak om je cholesterol te laten meten is vooral afhankelijk van een aantal factoren:

  • Als je een hart- vaatziekte hebt, is het belangrijk je cholesterol te laten meten
  • Heb je overgewicht, dan heb Je een verhoogd risico
  • Je hebt geen hart- of vaatziekte, maar deze komen wel voor binnen je familie

 

Cholesterol meten via je huisarts

 

Als je het vermoeden hebt dat je cholesterol te hoog is door bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl of erfelijkheid, dan is het verstandig je cholesterol te laten testen. Ook als je een beroerte hebt gehad of diabetes hebt, is het belangrijk je cholesterol in de gaten te houden om verdere gezondheidsrisico’s te beperken.

 

Het cholesterol wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek. Bij verwijzing via je huisarts zal deze je vertellen of je nuchter moet zijn of niet voor het bloedonderzoek.  Tijdens het onderzoek wordt er een buisje bloed afgenomen uit een ader. Soms is het nodig om deze nog twee keer te late meten omdat je cholesterolwaarde per dag verschillend kan zijn.

 

Bij een bloedonderzoek worden verschillende soorten cholesterol in het bloed gemeten:

 

 

 

Deze waarden worden samen het lipidenprofiel genoemd. De huisarts bespreekt met jou de uitslag en zal aan de hand van de waarden bepalen of er behandeling nodig is. Ook kijkt hij naar andere risicofactoren zoals, roken,  overgewicht, geslacht en leeftijd.

 

 

Streefwaarde cholesterol

 

Cholesterol wordt gemeten in mmol/L oftewel millimol per liter. Het totale cholesterol moet lager zijn dan 5 mmol/L. Voor LDL-cholesterol wordt vaak een maximum van 2,5 mmol/L aangehouden. HDL-cholesterol mag hoog zijn. Hoe hoger hoe beter. De cholesterolratio wordt berekend door het totale cholesterolgehalte te delen door het goede HDL-cholesterolgehalte

 

Mocht het cholesterolgehalte onverhoopt te hoog zijn, dan kan je huisarts je wat adviezen meegeven om je leefstijl en eetgewoonten aan te passen. Als je al bekend bent met hart- vaatziekten of diabetes dan zal hij je ook cholesterol verlagende medicijnen voorschrijven.

 

Zelf je cholesterol meten

 

Je kunt je cholesterol natuurlijk laten meten door de huisarts of via je apotheker. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om zelf je cholesterol te meten. Deze zogenaamde zelftests zijn vrij verkrijgbaar en heel gemakkelijk in het gebruik.

In de meeste gevallen voer je een zelftest om je cholesterol te meten op deze manier uit:

  • Neem een druppel bloed, gebruik hiervoor de prikker die is bijgevoegd
  • Druppel het bloed op het testplaatje, raak het testplaatje niet aan
  • Lees het resultaat na 3 minuten af, vergelijk het verkleurde testplaatje met de kleurenwaaier om het resultaat af te lezen.

Je kunt met de uitslag een afspraak maken met de huisarts als je behoefte hebt aan advies, hij kan je eventueel doorverwijzen naar een diëtist.