Bloedneus

Algemene informatie over een bloedneus

bloedneus

Een bloedneus is tijdens het boxen zo op te lopen.

Een bloedneus die spontaan ontstaat komt frequent voor. Oorzaken van een bloedneus is een bloeding in het neusslijmvlies, wat is opgebouwd uit kleine, gevoelige bloedvaatjes waarin gemakkelijk scheurtjes ontstaan.

Bij een bloedneus komt er bloed uit één of beide neusgaten. Ook kan het zijn dat bloed geproefd wordt in de mond, omdat bloed via de neusholte en de keel in de mond kan komen

Een bloedneus kan zich zowel voor in de neus als achter in de neus manifesteren. Het merendeel van de bloedneuzen (ongeveer 90 procent) ontstaat voor in de neus op het neustussenschot. Hier zitten oppervlakkige bloedvaatjes die makkelijk beschadigd raken (anterieure bloedneus). Deze is over het algemeen onschuldig en eenvoudig zelf te behandelen.

Een bloedneus achter in de neus komt veel minder vaak voor (ongeveer 10 procent) en is minder onschuldig en minder makkelijk te behandelen. Dit type bloedneus komt vooral bij ouderen voor. Wanneer de bloeding in het achterste gedeelte van de neus ontstaat, heet dat een posterieure bloedneus. Dit type bloedneus is gecompliceerd en moet meestal behandeld worden door een KNO-arts.

Frequent peuteren in de neus, hard niezen of een tik tegen de neus kan een bloedneus te veroorzaken. Ook een wondje in je neus, een ontsteking van het neusslijmvlies of een te droog slijmvlies kunnen de oorzaak zijn van een bloedneus. Verkoudheid, griep, stollingsstoornissen van het bloed, afwijkingen van de bloedvaten, het gebruik van bloedverdunners, ouderdom, en hoge bloeddruk kunnen de kans op een bloedneus vergroten.

Bloedneus behandelen

Een spontane bloedneus is over het algemeen heel goed zelf te behandelen of te stoppen. De meest bekende manier is het dichtknijpen van de neus waardoor de bloeding wordt gestopt. Het dichtknijpen van de neus is de meest voorkomende behandeling. Ga als volgt te werk:

  • Ga rustig zitten.
  • Snuit je neus.
  • Knijp je neus dicht, vlak onder het neusbeen.
  • Buig je hoofd ligt voorover.
  • Adem rustig door de mond.

Na 10 minuten zou je bloedneus moeten stoppen. Blijf wel voorzichtig als de bloedneus eenmaal gestopt is en neem onderstaande tips ter harte.

Na een bloedneus

Na de bloedneus moet je rustig aan doen en niet in je neus peuteren. De korstjes moeten blijven zitten, want als je die weghaalt begint de bloedneus opnieuw. Probeer ook niet je neus te snuiten of met zakdoekjes in de neus te gaan. De neus heeft nu enkele uren rust nodig.

Het is ook belangrijk om na een bloedneus te zorgen voor weinig bloeddruk in het hoofd. Ga dus niet sporten, op je hoofd staan of zware dingen tillen. Ook eten en drinken kan riskant zijn. Het eten van scherp gekruid voedsel (peper, mosterd, sambal, wasabi) verhoogt de kans dat de bloedneus weer begint te bloeden. Ook het drinken van warme dranken en dranken met koolzuur (frisdrank) kan beter gemeden worden. Ook het drinken van alcohol (zie onder) is niet verstandig na een bloedneus.

De neus moet na een bloedneus rust krijgen en niet te warm worden. Ga niet onder de zonnebank en niet in de zon. Ga ook niet zwemmen, in de sauna, in bad of onder de douche. En roken is ook niet verstandig. Probeer enkele uren niet te roken en mocht dat niet lukken, dan alleen door de mond.

Op de langere termijn is het goed om te weten dat het bloedvat dat kapot was minimaal een week nodig heeft om volledig te herstellen. Als je dus de dag na de bloedneus gaat pulken in de neus, of je haalt het korstje weg, dan heb je een grote kans op wederom een bloedneus. Laat de neus dus herstellen en blijf er minimaal een week vanaf.

Bloedneus tips

Tips tegen bloedneuzen. Hieronder tref je een lijstje met tips aan tegen een bloedneus. Heb je zelf goede tips? Laat het ons dan weten.

  • Zorg voor een vochtige lucht. Veel bloedneuzen ontstaan door een droge lucht, hierdoor kunnen de wanden van de bloedvaatjes eerder knappen en bovendien krijg je door droge lucht ook eerder jeuk en kriebel in de neus, waardoor je misschien eerder krabt en dus meer kans hebt op een bloedneus. Voor in huis is het daarom aan te raden om een luchtbevochtigingsapparaat te kopen dat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid.
  • Ook om te voorkomen dat de neus aan de binnenkant te droog wordt kun je een vochtinbrengende creme of vaseline dun in de neus smeren. Hierdoor zal ook minder snel een bloedneus ontstaan.
  • Bij een bloedneus kun je vochtig gemaakte watten of een nat gaasje in de neusgaten stoppen, hierdoor zal de bloedneus stoppen en hoef je ook minder lang de neus dicht te knijpen.
  • Als je vaker een bloedneus hebt, schrijf dan in je agenda wanneer dat was en wat je die dag, en vooral in de aanloop naar de bloedneus, hebt gedaan. Mocht je met je klacht over de bloedneuzen naar de huisarts gaan, dan is het handig om deze informatie te hebben. Zo kan de arts beter de diagnose stellen en een behandelplan voor de bloedneus maken.

Bloedneus en alcohol

Alcohol verdunt het bloed en zorgt tevens voor een slechtere stolling van het bloed. Het drinken van alcohol verhoogt de kans op een bloedneus en ook zal de bloedneus ernstiger zijn. Het drinken van alcohol vermindert het reactievermogen en een ongelukje is sneller gebeurd. Ook is de coördinatie wat slechter bij mensen die alcohol gedronken hebben en als je in je neus peutert heb je een grotere kans dat je uitschiet en blijvoorbeeld met je nagel een bloedneus veroorzaakt.

Ook zal het bloeden heviger zijn als er alcohol is gedronken en zal het bloeden uit de neus moeizamer stoppen. Het kan dus nodig zijn om langer dan 10 mnuten de neus dicht te knijpen als er alcohol in het bloed zit bij iemand die een bloedneus krijgt. Je kunt alcohol niet uit het bloed krijgen. De lever breekt alcohol langzaam af, het duurt ongeveer 1,5 uur per glas dat je gedronken hebt om de alcohol af te breken. Het is verstandig om na een bloedneus geen alcohol meer te drinken, want hierdoor is de kans groter dat de bloedneus opnieuw begint te bloeden.

Zwanger en een bloedneus

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw sneller een bloedneus krijgen. De bloedvaten (ook in de neus) zijn beter doorbloed en door bepaalde hormomen worden wanden van de bloedvaatjes in de neus wat weker en kunnen ze eerder knappen. Net zoals bij een bloedneus bij mensen die niet zwanger zijn is het niet schadelijk als dit gebeurd, uiteraard is het wel vervelend.

Zwangere vrouwen moeten op dezelfde manier de bloedneus behandelen als niet zwangere vrouwen (zie boven). Wat wel zou kunnen helpen is het slikken van extra vitamine C, of in ieder geval genoeg vitamine C eten, want dit versterkt de wanden van de bloedvaatjes. Hierdoor neemt de kans op een bloedneus tijdens de zwangerschap af.

Eerste Hulp bij een Bloedneus