Bloed Doneren

De belangrijkste informatie voor beginnende bloed donoren

Locaties waar u bloed kunt doneren

Locaties waar u bloed kunt doneren, zie ze hier in detail.

Er is vandaag de dag nog altijd veel vraag naar bloed donoren. Het registreren voor bloeddonatie kan bij Sanquin, een instelling die donors werft maar zich ook bezighoudt met onderzoek en geneesmiddelen. Wanneer u zich wilt aanmelden om bloed te doneren kunt u online uw gegevens achterlaten en daarna wordt er zo spoedig mogelijk contact opgenomen. Doneren van bloed moet heel precies gaan, want mensen moeten de juiste bloedgroep krijgen.

Belangrijk om te weten: Nederland kent 138 locaties waar men bloed kan doneren. Dit alles om het de bloeddonor zo makkelijk mogelijk te maken. Laat afstand dus nooit een reden zijn om af te zien van bloeddonatie.

Veelvoorkomende en zeldzame bloedgroepen

Er zijn vier verschillende bloedgroepen mogelijk bij een mens: A, B, AB en O. De genen van ouders bepalen welke bloedgroep een kind krijgt. Een bloedgroep wordt bepaalt naar aanleiding van antigen of proteïne, gevonden aan het oppervlakte van de rode bloedcellen. Een bloedgroep is positief (+) of negatief (-) en dit wordt aangeduid met de Rhesus factor. Rhesus verwijst naar een ander antigen dat aan de oppervlakte van de rode bloedcellen gevonden wordt. Maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O+, dit betekent dat deze bloedgroep ook het meest nodig is. Er wordt dus ook vaker een beroep gedaan op bloed donoren met deze bloedgroep.

Het belang van de medische keuring

Wat moeten bloed donoren doen voor zij beginnen met bloed geven? Het begint met een lichamelijk onderzoek waarbij er bloed wordt afgenomen en er verschillende testen worden gedaan. Zo wordt er gekeken naar de gezondheid van uw bloed, het ijzergehalte in het bloed en wordt u getest op diverse ziektes, waaronder leukemie of aids. Op basis hiervan bepaalt de bloedbank of u bloed mag geven. Zijn er afwijkingen gevonden tijdens het onderzoek? Dan krijgt u dit zo snel mogelijk te horen van uw huisarts. Wanneer er niets is gevonden krijgt u binnen enkele weken uw eerste afspraakkaart.

Gezondheidscheck van bloed donoren

Jaarlijks worden er steeds meer bloed donoren geworven, maar nadat zij zich hebben aangemeld vinden er eerst nog een aantal controles plaats voor elke donatie. Om te beginnen krijgt u na het aanmelden bij de bloedbank voor iedere donatie een lijst met medische vragen. Deze vragen gaan over uw eigen gezondheid, bijvoorbeeld over bezoeken aan het buitenland, of u een piercing of tatoeage hebt laten plaatsen, maar ook over of u ziek bent geweest. Na het invullen van de lijst neemt een arts de vragen met u door en beslist hij of zij op basis van de antwoorden of bloed doneren mogelijk is.

Bloed donoren: mannen en vrouwen

In totaal bent u ongeveer een uur kwijt in de bloedbank. In dit uur vult u de medische vragenlijst in, wordt u gecontroleerd door de arts en geeft u bloed. Bloed donoren zijn in ongeveer tien minuten klaar met bloed geven en in deze tijd wordt er zo’n 500 ml aan bloed afgenomen. Als u klaar bent met doneren wordt aangeraden om nog even rustig bij te komen met wat eten of drinken. Het kan namelijk voorkomen dat u zich wat slapper voelt. Hieronder vindt u een overzicht met informatie over het bloedvolume bij mannen en vrouwen.

Gewicht Bloedvolume Hersteltijd Aantal keer per jaar opgeroepen
Volwassen man ±70kg 5,6 liter 56 dagen 5
Volwassen vrouw ±60kg 4,5 liter 122 dagen 3

De voordelen van bloeddonatie

Wereldwijd zijn er honderdduizenden bloed donoren die dagelijks levens redden. Dagelijks hebben er honderden mensen een bloedtransfusie nodig, en daar kunt u een steentje aan bijdragen. Daarnaast profiteert u van een aantal extra’s wanneer u bloed gaat doneren:

  • Zo krijgt iedere donateur voor iedere donatie een korte en gratis medische check.
  • Uw ijzerwaarde wordt gecontroleerd
  • Wanneer men iets in het bloed vindt, wordt u snel op de hoogte gesteld.

De reactie van het lichaam op bloedverlies

Hoewel het een buitengewoon goede zaak is om bloed te geven, kan het voor iedereen anders uitpakken. Niet alle bloed donoren reageren even goed op het geven van bloed, en daar kunt u achterkomen wanneer u voor het eerst bloed heeft gegeven. In sommige gevallen voelt u zich slap, maar ook duizeligheid en misselijkheid kunnen voorkomen. Het prestatievermogen van uw lichaam zal na het geven van bloed afnemen en echte inspanning is dan ook niet aan te raden.

Bekijk ook deze video over bloed doneren: