Het belang van zuurstof in bloed

Algemene informatie over zuurstof in bloed

Aansterken

Zuurstof in Bloed is belangrijk

Zuurstof in bloed is een belangrijk onderdeel in uw lichaam. Iedereen heeft een bepaald gehalte van zuurstof in bloed, maar niet iedereen heeft het juiste gehalte. Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%. Wanneer u te weinig zuurstof in het bloed heeft, is er sprake van desaturatie. De hoeveelheid van zuurstof is in dit geval minder dan 90% van wat het bloed maximaal kan bevatten. Met een tekort aan zuurstof is het moeilijker voor uw organen om goed te functioneren, en daarom kan het in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.

Hoe werkt zuurstof in het bloed?

De werking van zuurstof in bloed, het gaat als volgt: het bloed in uw lichaam neemt het zuurstof op uit de longen en verspreid dit via de aders in alle uithoeken van het lichaam. Op deze manier kunt u volop bewegen, maar ook praten. Maar wat zegt het zuurstofgehalte precies? Dit gehalte geeft aan hoeveel procent hemoglobine (ijzer) in de rode bloedcellen is verbonden aan zuurstof. Dit kan gemeten worden en op basis hiervan kunt u laten controleren of zowel de ademhaling als de bloedsomloop effectief zijn. Er wordt dus gekeken of uw longen voldoende zuurstof uit de lucht opnemen en of er genoeg zuurstof in je bloed komt.

Gevolgen van tekort aan zuurstof in bloed

Het kan dus ook voorkomen dat je een gebrek hebt aan zuurstof in uw bloed. In de meeste gevallen is het tijdelijk, bijvoorbeeld omdat u zichzelf ingespannen heeft. Maar wanneer u last heeft van een ziekte zoals astma of een andere longziekte kan het zo zijn dat u altijd een tekort aan zuurstof in bloed hebt. De kenmerken hiervan zijn is dat je snel kortademig wordt, ook al spant u zich amper in. Er is gelukkig wel mee te leven: het is vooral belangrijk om een goed tempo te ontwikkelen wat niet te hard gaat, zowel met lopen als een andere bezigheid.

Het gezond houden van het zuurstofgehalte

Er zijn verschillende manieren waarop de zuurstof in bloed optimaal gehouden kan worden. Uw eet- en beweeggewoontes hebben enorm veel invloed op de gezondheid van uw lichaam. Daarnaast zijn er nog tal van dingen waar u rekening mee kunt houden voor een gezond zuurstofgehalte in het bloed:

  • Bepaalde plantsoorten in huis kunnen het zuurstofgehalte verhogen, zoals de lepelplant of de ficus;
  • Drink veel water, gemiddeld zo’n 2 liter per dag;
  • Ademhalingsoefeningen kunnen flink helpen met het op peil houden van het zuurstofgehalte;
  • Zorg voor ijzerrijke producten in uw voeding.