Bloedsuiker

Algemene informatie over bloedsuiker

Diabetes Bloed

Apparatuur gebruikt bij Diabetes

De bloedsuikerspiegel, ook wel de bloedglucoseconcentratie genoemd, is een indicatie van de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed. Het suikerspiegel is een natuurlijke component van het lichaam en varieert gedurende de dag. Een goed bloedsuikerspiegel is essentieel voor de werking van het lichaam – glucose is de primaire brandstof voor het lichaam. Een lage bloedsuiker, maar een hoge bloedsuiker kan het functioneren van het lichaam verstoren.

Een menselijk suikerspiegel is voor het nuttigen van de eerste maaltijd op een dag in zijn dieptepunt, in de ochtend heeft men dus een lage bloedsuiker. Gedurende de dag zal de bloedsuikerspiegel steeds hoger worden, uitgedruk in het aantal millimol per liter (mmol / L). De alvleesklier bekleedt een belangrijke rol in het proces rondom het suikergehalte in het menselijk lichaam.

Diabetes & Hoge Concentratie Bloedsuiker

De alvleesklier zorgt voor insuline in het bloed, dat schade aan de ogen, nieren, zenuwen of bloedvaten tegengaat. Een hoge concentratie bloedsuiker wordt aangeduid als hypertensie, en ontstaat vaak door diabetes. Diabetes zorgt ervoor dat het proces rondom het bloedsuikerspiegel in (in lichte mate) faalt. Vandaar is het belangrijk om het bloedsuikerspiegel regelmatig te laten controleren om zodoende diabetes onder controle te kunnen krijgen of te voorkomen.

De bloedsuikerspiegel speelt ook een grote rol in obesitas of in mindere mate overgewicht. Hoge bloedsuiker blokkeert het hormoon Hormone-Sensitive Lipase (HSL) en zorgen ervoor dat lichaamsvet moeilijk verbrandt. Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is één van de beste afslank tips die je kan krijgen.

Bloedsuikerspiegel stabiliseren

Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel kan je het best doen door veel gezonde vetten, groentes en voldoende eiwitrijk voedsel te eten. Dit in combinatie met een koolhydraatarm voedingspatroon is een bewezen methode om overgewicht en diabetes tegen te gaan. Het is belangrijk dat je je bloedsuikerspiegel goed in de gaten houdt en signaleert als je lage bloedsuiker of hoge bloedsuiker hebt.

Een schema met bloedsuikerwaarden helpt de arts een indicatie te geven over de voortgang van de toegepaste behandelingen. Mensen die veelal profijt hebben van deze behandelmethoden zijn zwangere vrouwen, mensen met een lage bloeddruk (zonder herkenning hiervan) en mensen met een hoog bloedsuikerspiegel. Er zijn een aantal verschillende bloedsuikertesten beschikbaar:

  1. ‘De FBS test’ – deze test wordt afgenomen nadat een persoon 8 uur ‘nuchter’ is, dit houdt in dat deze persoon niet gegeten heeft binnen deze 8 uur. Deze test wordt door artsen vaak afgenomen om te controleren op diabetes of prediabetes.
  2. ‘De Postprandiale test’ – deze test meet het glucosegehalte nadat er een maaltijd is genuttigd, veelal wordt dit om de 2 uur gemeten. Deze test wordt echter niet vaak gebruikt om diabetes te constateren.
  3. ‘De RBS test’ – deze test wordt uitgevoerd op een willekeurig moment op de dag, maar is niet bedoeld voor het constateren van diabetes. Deze test wordt in de meeste gevallen meerdere keren per dag uitgevoerd om zodoende schommelingen in de bloedsuikerspiegel te analyseren.
  4. Een mondelinge test – Dit wordt gedaan om een tolerant glucoseniveau voor vrouwen tijdens de zwagerschap aan te geven. Deze metingen worden uitgevoerd na het innemen van een vloeistof die glucose bevat. Deze test wordt enkel toegepast bij zwangere vrouwen.
  5. ‘De Glycoheamoglobin test’ – deze test wordt gebruikt om diabetes vast te stellen. Het geeft de gemiddelde glucosespiegel van de laatste drie maanden weer om te beoordelen of de medicijnen van diabetespatiënten gewijzigd dienen te worden.

Controleer jouw bloedsuikerspiegel

Het controleren / reguleren van de bloedsuikerspiegel is van essentieel belang om diabetes in de hand te kunnen houden. En te zorgen voor de goede gezondheid van het menselijk lichaam gedurende hele dagen. Zorg ervoor dat je weet of je een te lage bloedsuiker of hoge bloedsuiker hebt.

Diabetes en Bloedsuiker uitgelegd in deze handige Video: