Cholesterol te hoog

//Cholesterol te hoog
Cholesterol te hoog2018-07-16T09:37:57+00:00

Je cholesterol is te hoog

 

Als je een verhoogd cholesterol hebt, heb je daar geen specifieke klachten van, verhoogd cholesterol is ook geen ziekte. Maar als je cholesterol jarenlang verhoogd is, kan de stof ophopingen in de vaatwand veroorzaken. Hierdoor kunnen de bloedvaten nauwer worden en op den duur dicht gaan zitten. Dan kun je problemen krijgen met hart en vaten, bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte.

 

 

Verschillende soorten cholesterol

 

We onderscheiden twee soorten cholesterol, goed cholesterol (HDL-cholesterol) en slecht cholesterol (LDL-cholesterol). Het HDL-cholesterolgehalte van je bloed mag hoog zijn, dat is juist goed voor de vaten. Maar door een hoog LDL-cholesterolgehalte kunnen je bloedvaten verstopt raken waardoor je een verhoogd risico hebt op harte en vaatziekten.

 

 

Oorzaken van een hoog cholesterol

 

Het cholesterolgehalte van je bloed verandert door wat je eet. Door ongezonde voeding gaat het gehalte omhoog. Ongezonde voeding wil zeggen: weinig groente en fruit, weinig volkorenproducten, veel suiker en veel vet.

 

Een verhoogd cholesterol komt niet alleen voor bij mensen met overgewicht, of mensen die ongezond leven. Ook mensen die gevarieerd eten en voldoende bewegen kunnen door bijvoorbeeld erfelijkheid een hoog cholesterol hebben.

 

Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterol. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Hoe dat komt is niet bekend. Je cholesterol kan ook hoog zijn door een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling. Dit komt bij 1 op de 450 mensen voor. In families met deze stoornis komen vaak al vóór het 65 levensjaar hart- en vaatziekten voor.

 

 

Onderzoek bij een hoog cholesterol

 

Als er ook andere factoren meespelen die de kans op hart-of vaatziekten vergroten is het verstandig je cholesterol te laten meten.

 

Deze factoren kunnen zijn:

 

 • Hart- of vaatziekte heeft of klachten die daarop wijzen, zoals angina pectoris (pijn op de borst bij inspanning), een hartinfarct of een beroerte;
 • Diabetes
 • Als je nieren minder goed werken;
 • Een bloeddruk waarbij de bovendruk 140 mmHg of hoger is
 • Rokers van 50 jaar en ouder
 • Als je last hebt van overgewicht
 • als je een ouder, broer of zus heeft die vóór het 65e jaar een hart- en vaatziekte had

 

 

Adviezen bij een hoog cholesterol

 

Door je cholesterolgehalte te verlagen kun je de risicofactoren voor harte- en vaatziekten aanpakken. Je kunt een aantal dingen zelf doen om je cholesterol te verlagen.

 

Wat kun je zelf doen:

 

 

 • Gezond eten, gevarieerd met voldoende groente, fruit, noten en vette vis
 • Bewegen
 • Stoppen met roken
 • Afvallen, schakel eventueel de hulp van een diëtist in
 • Matig zijn met alcohol
 • Probeer stress te verminderen

 

Soms heb je naast deze voedingsadviezen toch nog medicijnen nodig om je cholesterol te verlagen. Dit kan voorkomen als je een hart- of vaatziekte hebt., hiermee verklein je de kans op nieuwe problemen aan hart en vaten.

 

Als je medicatie gebruikt om je cholesterol te verlagen dan wordt je LDL- cholesterol elke drie maande gecontroleerd totdat deze laag genoeg is. Na een jaar wordt bekeken  of controle nog steeds noodzakelijk is.