Bloeddruk

Algemene informatie over bloeddruk, wat moet je weten

Bloeddruk

Bloeddruk Meetapparatuur

De bloeddruk (tensie) is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee waarden; bovendruk (systolische druk) en onderdruk (diastolische druk). De bovendruk is de maximale druk die wordt opgebouwd in de aorta of hoofdlichaamsslagader bij het samentrekken van de linker hartkamer en de onderdruk is het minimum van de druk die optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart in, als de linker hartkamer zich weer met bloed vult.

Bloeddruk wordt uitgedruk in twee waarden; bijvoorbeeld 120/80 mm Hg. Dit is de gemiddelde bloeddruk (met 120 bovendruk en 80 onderdruk). hier meer over bloedwaarden.

Sporten en andere inspanningen kunnen de bloeddruk verhogen. Ook ‘spanning’ kan leiden tot een (tijdelijk) hogere bloeddruk.

Zout en Bloeddruk

Mensen met een hoge bloeddruk krijgen vaak het advies minder zout te gaan eten. Is voor hen het product Lo Salt of Jozo bewust geschikt? Deze keukenzoutproducten bevatten minder natrium en meer kalium. Dit kan een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Ze zijn echter niet geschikt voor mensen met een slechte nierfunctie vanwege het kalium dat erin zit. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op een slechtere nierfunctie dan mensen zonder diabetes. Daarom wordt uw nierfunctie regelmatig onderzocht. Heeft u inderdaad een verminderde nierfunctie dan kunt u deze producten beter niet gebruiken. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen zoals sommige soorten plaspillen en ontstekingsremmers wordt Lo Salt afgeraden. Overleg daarom altijd met uw arts als u deze producten wilt gebruiken.

Hoeveel zout mogen we eten?

Volwassenen mogen niet meer dan zes gram zout per dag binnenkrijgen. Dit is ongeveer een volle theelepel. Voor kinderen is dit minder. Jonge kinderen tot drie jaar mogen ongeveer 2 gram zout per dag, kinderen van 4 tot 6 jaar 3 gram en kinderen van 6 tot 11 jaar 5 gram.

Veel of weinig zout? 

Maar wanneer eten we veel, en wanneer weinig zout? Als een maaltijd meer dan 1,5 gram zout per 100 gram bevat, heeft het een hoog zoutgehalte. Zit er minder dan 0.3 gram per 100 gram zout in? Dan bevat je eten weinig zout. Wil je er zeker van zijn dat er niet veel verborgen zout in je gerecht zit? Kijk dan op de voedingsetiketten en zoek naar de hoeveelheid zout per 100 gram.

Voedsel met veel zout

Veel hartige tussendoortjes bevatten grote hoeveelheden zout. Denk aan chips, zoutjes, kaas, olijven, ham en bacon. Ook gezouten noten en gerookte vlees en vis zijn echte zoutbommen. In pelpinda’s, studentenhaver en ongezouten noten zit veel minder zout.

Zout of natrium

Is zout hetzelfde als natrium? Niet helemaal. Zout bevat natrium. Sommige etiketten geven slechts het percentage natrium weer. Om te berekenen hoeveel zout je dan eet, vermenigvuldig je het getal met 2,5.

Bloeddruk meten en monitoren

Als u een hoge bloeddruk heeft, of u maakt zich wel eens zorgen om uw bloeddruk, dan moet u uw bloeddruk goed in de gaten houden.

Een informatieve video over Bloeddruk: