Bloedplaatjes

Algemene informatie over bloedplaatjes

Bloedplaatjes

Bloedplaatjes

Naast bloedcellen zijn ook bloedplaatjes ontzettend belangrijk voor het lichaam. Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, spelen vooral een belangrijke rol bij de bloedstolling. Als u een wondje oploopt gaat dit vaak bloeden. Om er voor te zorgen dat dit bloed niet blijft stromen bestaan er bloedplaatjes. Ze zorgen ervoor dat het bloed stolt en er een korstje op de wond komt.

Als er een infectie het lichaam binnentreedt begint het lichaam ontzettend veel bloedplaatjes aan te maken. Hieraan kan niet alleen de dokter zien dat er iets mis is, maar begint u zich ook steeds slechter te voelen. Als er een tekort ontstaat is de kans op een spontane bloeding veel groter. Een bekend symptoom is een spontane bloedneus.

Een ander probleem doet zich voor bij een beschadiging van de bloedvatwand. In dat geval gaan de bloedplaatjes ook kapot zodra ze met de bloedvatwandbeschadiging in aanraking komen. Hierdoor ontstaat er een ingewikkelde opeenvolging van reacties, die eindigt met het ontstaan van een bloedstolsel. Hierdoor kan er een afsluitende bloedprop worden gevormd.

Het menselijk bloed bevat ongeveer 250.000 bloedplaatjes per kubieke millimeter bloed.

Tekort aan bloedplaatjes

Normaal heeft een mens tussen de 150 en 450 miljard bloedplaatjes per liter in het lichaam zitten. Wanneer er minder dan 50 miljard bloedplaatjes per liter bloed zijn, dan kan dat gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Een tekort aan bloedplaatjes kan veroorzaakt worden omdat het lichaam te weinig bloedplaatjes aanmaakt. Het kan daarnaast zo zijn dat het lichaam als geheel, of een bepaald orgaan in het bijzonder, teveel bloedplaatjes gebruikt.

Onderstaande kenmerken kunnen een symptoom zijn van een tekort:

  • Snel blauwe plekken oplopen
  • Puntbloedinkjes (petechiën)
  • Bloedingen van de huid of slijmvliezen bij tandenpoetsen of licht stoten
  • Lange en hevige menstruatie bij vrouwen
  • Melaena (zwart kleuren van de ontlasting)
  • Bloed braken
  • Bloed in de urine (lees hier meer over Bloed in de ontlasting)
  • In zeldzame gevallen hersenbloeding of hersenvliesbloeding

Om te onderzoeken hoeveel bloedplaatjes er in het bloed zitten, moet er een beenmergpunctie worden gedaan. Hierbij wordt een holle naald in het borstbeen gestoken en wat beenmerg afgenomen. Dit wordt vervolgens onder een microscoop bekeken. Wanneer blijkt dat er een tekort is aan bloedplaatjes kan de patiënt daarvoor medicijnen slikken. Een andere mogelijkheid is een bloedtransfusie. Om het aantal bloedplaatjes te verhogen wordt dan bloed van een donor ingebracht. Een risico hiervan is dat het afweersysteem van de patiënt niet met het bloed van de donor overweg kan. Daarom moet goed worden bekeken of het bloed van de donor en van de patiënt genoeg overeenkomsten vertonen. Is dat niet zo, dan kan een transfusie meestal niet doorgaan.

Teveel bloedplaatjes

Ook meer dan een normaal aantal bloedplaatjes is een probleem, dit noemen we trombocytose. Boven de 750 miljard bloedplaatjes spreken we officieel van een teveel aan bloedplaatjes. Symptomen van trombocytose zijn onder andere; hoofdpijn, algehele zwakte, duizelig zijn, bloedcirculatie-stoornissen, koude of tintelende handen en voeten, brandend gevoel in de handen en voeten (wat verminderd bij de inname van asperine), blauwige neus, blauwe plekken, bloedend tandvlees, maagdarmbloedingen, opgezette milt en lever, spontane stolselvorming in de aders of slagaders (trombose).

Het teveel aan bloedplaatjes is ook te behandelen. Omdat een te veel aan bloedplaatjes ernstige gevolgen kan hebben is het van belang dit snel met medicatie te behandelen. Medicijnen om de vorming van bloedplaatjes in het beenmerg af te remmen kunnen dan worden gebruikt. Men gaat het vaak te lijf met diverse anti-stollingsmiddelen (anti-coagulantia, trombosemiddelen), dit gaat dan om lage doseringen salicylaten, waar ook asperine bij hoort. Ook is het mogelijk over te gaan tot tromboferese: de verwijdering van de bloedplaatjes uit bloed dat wordt afgenomen, om het vervolgens weer terug het lichaam in te brengen. Deze twee behandelingen kunnen ook in combinatie worden gebruikt.

Oude (nostalgische) video over bloedplaatjes

Meer informatieve bloed onderwerpen

bloedgroepen

Bloedgroepen

plasma

Bloedplasma

bloedsomloop

Bloedsomloop

aderen

Bloedvaten

microscope

Bloedwaarden

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen

Witte bloedcellen