Bloedarmoede

Algemene informatie over bloedarmoede

Hartslag Meten

Een bloedmeting die eventueel op een bloedarmoede kan duiden.

Bent u ook wel eens zwart voor de ogen en duizelig en ziet u wellicht ook zwarte vlekken? Dan kan dit eventueel bloedarmoede of een lage bloeddruk zijn. Een symptoom van bloedarmoede is namelijk: ‘duizeligheid en kortademigheid, zelfs na een geringe inspanning’.

Bij bloedarmoede (anemie) zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed of werken rode bloedcellen niet goed. In de rode bloedcel zit ‘hemoglobine’. Hemoglobine (‘Hb’) is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit de longen naar alle delen van het lichaam. Bij bloedarmoede, wordt er minder zuurstof vervoerd. Daardoor kunnen verschillende klachten ontstaan. We spreken van bloedarmoede wanneer bij een man het hemoglobinegehalte (Hb) lager is dan 8,1 mmol/l, of wanneer deze bij een vrouw lager is dan 7,5 mmol/l. Voor zwangeren en kinderen gelden andere waarden.

Door bloedarmoede kunt u zich moe en zwak voelen. Bij inspanning wordt u sneller kortademig. Verder kunnen klachten optreden als duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn, zwart voor de ogen zien en oorsuizen. Bleekheid treedt pas op als het hemoglobine-gehalte sterk is verminderd.

Bloedarmoede kan ontstaan door:

 • Een tekort aan ijzer. (dit is de meest voorkomende oorzaak)
 • Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur.
 • Een chronische ziekte, infectie of ontsteking.
 • Een erfelijke afwijking.

Ijzer als bouwsteen van Hemoglobine

IJzer is de belangrijkste bouwsteen van hemoglobine. Een ijzertekort kan ontstaan:

 • door bloedverlies: bijvoorbeeld na een operatie of bevalling, na een periode van langdurige of heftige menstruaties, of wanneer u gedurende langere tijd (ongemerkt) kleine beetjes bloed verliest, bijvoorbeeld in uw maag of darmen. Zulk ‘sluipend’ bloedverlies kan optreden bij gebruik van bepaalde pijnstillers (acetylsalicylzuur, ibuprofen, naproxen, diclofenac) of bij een ziekte van de maag of darmen
 • door een toegenomen behoefte aan ijzer (bij een kind in de groei of bij een vrouw in de zwangerschap)
 • bij een ernstig tekort aan ijzer in de voeding (bij sommige ouderen of bij strenge vegetariërs)
 • door verminderde opname van ijzer in de darm (door een ziekte van de maag of darmen).

Bloedarmoede door gebrek aan vitamine B12 in de voeding, komt voor als er in de voeding gedurende langere tijd geen dierlijke producten zijn opgenomen. Dit kan voorkomen bij strenge vegetariërs, maar ook bij alcoholisten. Meestal is bloedarmoede door gebrek aan vitamine B12 het gevolg van een ziekte van de maag of darmen waardoor vitamine B12 niet door het lichaam wordt opgenomen. Bloedarmoede door een gebrek aan foliumzuur komt meestal door een tekort in de voeding. Dit kan voorkomen bij alcoholisten en bij mensen die streng aan de lijn doen of last hebben van een sterk verminderde eetlust.

Symptomen van Bloedarmoede

 • Duizeligheid

  Duizeligheid & Zwart voor de ogen zien als symptoom van bloedarmoede

  jezelf langere tijd slap en lusteloos voelen

 • ook vermoeidheid en moe zijn bij kleine en korte inspanning
 • verminderde weerstand (het lichaam raakt makkelijker geïnfecteerd door virussen)
 • snellere kortademigheid, vooral bij lichamelijke inspanning
 • duizeligheid, zwart voor ogen, het gevoel dat men gaat flauwvallen
 • snelle hartslag en hartkloppingen
 • zweten, ook bij weinig inspanning
 • hoofdpijn
 • oorsuizingen
 • bleke huid (met name onder de vingernagels)
 • bleke lippen
 • koude handen en voeten
 • tintelingen in de voeten gevolgd door het gevoel op bobbels te lopen
 • gebarsten mondhoeken, of scheurtjes in de lippen (is ook teken van zwakke weerstand)
 • slaapproblemen en concentratieproblemen
 • maag- en darmstoornissen
 • vertraging van mentale ontwikkeling bij kinderen, dit is natuurlijk een moeilijk waarneembaar symptoom van bloedarmoede

Bloedarmoede behandelen

Bij bloedarmoede moet u naar de (huis)arts gaan. Samen kunt u een plan opstellen om bloedarmoede te behandelen. Er zijn drie typen behandeling mogelijk bij bloedarmoede: toedienen van vitamines, extra ijzer innemen of een bloedtransfusie.

Bloedtransfusie wordt alleen bij zwaardere vormen van bloedarmoede toegepast. Hierbij wordt er via een infuus ‘goed’ bloed gebracht in het lichaam. Het bloed bevat grote hoeveelheden gezonde rode bloedcellen. Een groot voordeel hiervan is dat het effect vrijwel direct merkbaar is. Echter heeft bloedtransfusie ook nadelen. Het effect duurt bijvoorbeeld niet zo lang, omdat de rode bloedcellen na enige tijd zijn opgebruikt. Het is dus zeer wel mogelijk dat de behandeling van bloedarmoede op deze manier vaker moet plaatsvinden.

Vitamine b12 zijn in meerdere vormen te krijgen afhankelijk van de ernst en oorzaak van het tekort aan vitamine b12. Wanneer het lichaam geen vitamine b12 kan opnemen (tekort aan intrinsic factor) zal er gekozen moeten worden voor de injectie. Hierbij wordt er vitamine b12 direct in de bloedbaan gespoten. Een aanvulling van vitamine b12 door middel van voedingssupplementen heeft geen zin, omdat het lichaam de vitamine niet goed kan opnemen. Waneer het lichaam wel vitamine b12 kan opnemen zoals het hoort is het mogelijk om de tekort aan te vullen door voedingssupplementen.

Een andere manier om bloedarmoede te behandelen is met het toevoegen van ijzer. Ijzertabletten bevatten ijzer in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen. Over het algemeen duurt het 6 weken tot een paar maanden voordat het ijzertekort goed is aangevuld. Dit kan langer duren wanneer de ijzertabletten tegelijk met andere medicijnen wordt ingenomen, omdat de werking van de ijzertabletten in zo een geval afneemt. Ook wordt het aangeraden om de tabletten in te nemen op een lege maag, omdat bij veel voedingsmiddelen de werking afneemt. Daarnaast kan het gebruik van ijzertabletten ook zorgen voor klachten zoals maagpijn, misselijkheid en diarree.

Ga altijd eerst naar uw (huis)arts alvorens u start met de behandeling van bloedarmoede.

Duizeligheid en bloedarmoede

Via het evenwichtsorgaan (in het oor), via de ogen en via de spieren krijgt de mens informatie over de stand en positie van het lichaam. Ook met de ogen dicht kun je voelen in welke positie het lichaam is, doordat je lichaam bijvoorbeeld plat ligt en je het matras kunt voelen, maar ook door het evenwichtsorgaan in het oor. Het evenwichtsorgaan signaleert de stand van het hoofd. De informatie die uit deze signalen komt wordt door de kleine hersenen en door de hersenstam omgezet in acties.

Mocht er een storing zijn in het evenwichtsorgaan of in de kleine hersenen dan kan er duizeligheid optreden. Kenmerken zijn draaierigheid, duizeligheid, hoofdpijn, het zien van vlekken of kleuren en overgeven waarbij het lijkt alsof de wereld draait. Dit is acute duizeligheid en deze kan enkele seconden of minuten aanhouden, maar soms ook uren. Oorzaken van duizeligheid liggen veelal in een ontsteking van het evenwichtsorgaan, bepaalde soorten griep, migraine, te weinig bloed of te lage doorbloeding van het evenwichtsorgaan, alcohol, medicijnen, maar ook bloedarmoede kan duizeligheid veroorzaken.

Bij bloedarmoede kan duizeligheid optreden als de patiënt snel opstaat. Duizeligheid kan dus een indicator zijn van bloedarmoede. Als u duizelig bent en u vertrouwt het niet, ga dan naar de huisarts. Ga altijd naar de huisarts als u langere tijd duizelig bent, niet meer kunt lopen na duizeligheid, pijn op de borst heeft, slecht kunt zien, een scheve mond heeft, benauwd bent of bloed heeft verloren.

Een video met uitleg over bloedarmoede: