Waarom is bloed rood?

Algemene informatie over de kleur van bloed

Rode Bloedcellen

De cellen die zorgen voor de rode kleur van ons bloed.

Het grootste deel van ons bloed bestaat uit bloedplasma, dat op zijn beurt weer voor het grootste gedeelte uit water bestaat. Bloedplasma is van zichzelf geelachtig van kleur. Dat bloed toch een rode kleur heeft, komt door de rode bloedcellen die als het waren rondzweven in het bloedplasma. De rode bloedcellen, ook wel rode bloedlichaampjes genoemd, bevatten de stof hemoglobine. Deze stof zorgt ervoor dat zuurstof vanuit de longen door het bloed getransporteerd kan worden. Hemoglobine is een eiwitcomplex dat ook ijzermoleculen bevat. Heem, een stof die voorkomt in hemoglobine, is een ijzerhoudende kleurstof die een bloedcel de rode kleur geeft.

Zuurstofrijk bloed is helder rood doordat hemoglobine een verbinding met zuurstof aan kan gaan (oxyhemoglobine). Blauw en groen licht worden geabsorbeerd waardoor we de rode kleur waarnemen. Zuurstofarm is meer donkerrood van kleur.

Donkerrood bloed

Bloed kan veel tinten hebben. We kennen het als helderrood, maar als bloed buiten het lichaam ‘oud’ wordt gaat de kleur richting bijna zwart. De kleur donkerrood komt ook voor. Als het bloed in de bloedsomloop zuurstofarm is wordt de kleur donkerder. Bloed dat door de slagaders richting spieren en organen wordt gepompt, is doorgaans roder van kleur dan bloed dat terugstroomt naar het hart. Dit heeft dus te maken met waar het bloed zich bevindt in de bloedsomloop.

Andere kleuren bloed

Bloed kan naast roodtinten nog meer kleuren hebben. Zo is er een keer een melding gemaakt van iemand die een groene kleur bloed bleek te hebben. Ook in de dierenwereld zijn er meer afwijkingen. Het bloed van weekdieren bevat bijvoorbeeld geen hemoglobine maar hemocyanine. Hemoglobine is een eiwitcomplex dat kopermoleculen bevat. Deze moleculen zorgen ervoor dat het bloed een blauwe kleur heeft. Er zijn ook dieren die doorzichtig bloed hebben. De Antarctische ijsvissen hebben geen hemoglobine omdat zij een andere manier hebben ontwikkeld om zuurstof te transporteren.

Diersoorten die een andere kleur bloed hebben of kunnen hebben:

Kleur Diersoort
Blauw Bloed (Degen)krab, slakken, inktvissen, kreeften, garnalen
Roze Bloed Pindaworm
Groen Bloed De hagedissensoort Skink
Doorzichtig/wit Bloed Antarctische ijsvis

Meer informatieve bloed onderwerpen

bloedgroepen

Bloedgroepen

bloedplaatje

Bloedplaatjes

plasma

Bloedplasma

bloedsomloop

Bloedsomloop

aderen

Bloedvaten

microscope

Bloedwaarden

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen

Witte bloedcellen