HDL cholesterol

//HDL cholesterol
HDL cholesterol2018-07-16T09:51:22+00:00

HDL- cholesterol

 

Als we spreken over cholesterol dan kunnen we die onderverdelen in het zogenaamde goede en slechte cholesterol.  High Density Lipoproteïne of ook wel HDL- cholesterol genoemd valt onder het goede cholesterol. De tegenhanger is het LDL- cholesterol dat het slechte cholesterol wordt genoemd. Dat komt doordat het in staat is om het teveel aan cholesterol in het bloed af te voeren naar de lever, waar het vervolgens kan worden afgebroken.

 

Het verschil tussen HDL en LDL- cholesterol is dat het cholesterol uit de lever haalt en het transporteert naar de lichaamscellen. Een hoge cholesterolwaarde is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Er bestaan meerdere risicofactoren voor coronaire hartziekten en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

 

 

Je HDL-cholesterolwaarde meten

 

Je kunt je HDL- cholesterolwaarden laten meten door middel van een bloedonderzoek  via je huisarts. Er wordt een buisje bloed afgenomen, vaak moet je nuchter zijn tijdens de bloedafname. Je kunt ook een zelftest kopen bij de drogist, zo kun je heel snel en gemakkelijk je cholesterolwaarden aflezen. Deze resultaten kun je overleggen aan je huisarts als je hier nog vragen over hebt.

 

Bij het meten van je cholesterolwaarden zal er zowel gekeken worden naar je totale hoeveelheid cholesterol als naar de cholesterolratio (totaal cholesterol/HDL-cholesterol).

 

Volgens de Nederlandse Hartstichting moet de HDL-cholesterol waarde gelijk zijn aan of meer zijn dan 1 mmol/l.

Als onderdeel van je totale cholesterolwaarde, zou de cholesterolratio lager dan 5 mmol/l moeten zijn.

 

Als de resultaten van het bloedonderzoek bekend zijn, worden deze besproken met je huisarts. Een voordeel is dat je meteen vragen kunt stellen als je die hebt. Hij kan je ook een goed advies geven wat je leefstijl en eetgewoonten betreft.

 

Een verhoogd HDL-cholesterol wordt in tegenstelling tot een verhoogd LDL- cholesterol over het algemeen als goed beschouwd, dus het wordt aangeraden om de waarde van HDL-cholesterol in ieder geval op het aanbevolen niveau te behouden.

 

 

Je HDL-cholesterolwaarden verhogen

 

Wat als uit het cholesterolonderzoek blijkt dat je HDL- cholesterol te laag is. Dan kun je samen met je huisarts of diëtist naar je eetgewoonten kijken, vaak kunnen kleine aanpassingen in je voeding al een groot verschil maken. Er zijn natuurlijk ook factoren die je niet kunt beïnvloeden zoals erfelijke aandoeningen, leeftijd en geslacht.

 

Wat je wel zelf kunt bepalen is de keuze om te stoppen met roken, heb je hier moeite mee vraag dan om ondersteuning.  Pak eventueel overgewicht aan door een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Veel beweging en je voeding aanpassen (denk aan het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en het toevoegen van voedingsproducten met plantensterolen) zullen helpen om het cholesterol op peil te houden.

 

Er zijn ook medicijnen die het HDL- cholesterol kunnen verhogen. Of medicijngebruik in jouw situatie nodig of verstandig is, zal worden bepaald door een deskundige.