Witte Bloedcellen

Algemene informatie over witte bloedcellen

De witte bloedcellen, ook wel leukocyten of witte bloedlichaampjes genoemd, hebben de functie te zorgen dat het lichaam zo min mogelijk wordt geteisterd door bacteriën en virussen (ziekteverwekkers). Zodra het lichaam in contact komt met een schadelijke bacterie, komen deze witte ‘soldaatjes’ in opstand.

Functie Witte Bloedcellen: De witte bloedcellen kunnen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkennen en onschadelijk maken.

witte bloedcel

witte bloedcel

Bacteriën groeien ongelooflijk snel en kunnen u in korte tijd heel ziek maken. Denk bijvoorbeeld aan een voedselvergiftiging. Het ene moment kunt u zich nog prima voelen en na enkele uren ontzettend beroerd. De witte bloedcellen zorgen er vervolgens voor dat er antilichamen worden aangemaakt. Antilichamen, ook wel antigenen genoemd, zijn eiwitten die middels een bloedonderzoek in het bloed zijn terug te vinden. Veel witte bloedcellen komen om in de ‘strijd’ tegen de ziekteverwekkers. Gelukkig zorgt het beenmerg ervoor dat het menselijk lichaam steeds weer nieuwe witte bloedcellen aanmaakt. Witte bloedcellen maken een ontzettend belangrijke rol uit in het immuunsysteem van de mens.

Verschillende types

  • Neutrofiele granulocyten zijn verantwoordelijk voor de eerste afweer tegen bacteriële infectie en andere ontstekingsreacties. Activiteit van neutrofiele granulocyten en hun afsterven is de bron van pusvorming.
  • Eosinofiele granulocyten bestrijden voornamelijk parasitaire infecties. De verhoging van de eosinofielen is een indicatie van een infectie met een parasiet of voor een IgE gemedieerde immuunreactie.
  • Basofielen zijn de hoofdverantwoordelijken voor allergische respons en antigeenrespons door het vrijmaken van histaminen die een ontsteking kunnenveroorzaken.
  • Lymfocyten zijn onder andere de T-lymfocyten (waaronder T-helpercellen en de cytotoxische T-cellen, de B-lymfocyten, de Natural Killer cellen en de plasmacellen (die in feite geactiveerde B-lymfocyten zijn). Ze spelen een belangrijke rol bij immuunrespons.
  • Monocyten (oftewel macrofagen) hebben een soortgelijke stofzuigerfunctie (fagocytose) als neutrofielen maar leven veel langer waarmee ze een geheugenfunctie vervullen; ze presenteren pathogenen aan de T-cellen opdat deze opnieuw herkend en vernietigd kunnen worden. Ook in de reactie op antilichamen spelen monocyten een rol.
  • Macrofagen (zie boven) Monocyten worden ook wel macrofagen genoemd als ze vanuit het bloed naar andere weefsels gemigreerd zijn.

Waar witte bloedcellen gemaakt worden

witte bloedcellen beenmerg

witte bloedcellen worden gemaakt in het beenmerg

Witte bloedcelen worden gemaakt in het beenmerg. Het beenmerg zorgt ervoor dat er tussen de 4.000 en 10.000 witte bloedcellen per microliter bloed zijn. Vanuit een stamcel ontstaan twee nieuwe cellen waarvan er één zal uitrijpen tot een rode bloedcel, witte bloedcel of bloedplaatje. Het proces voor de witte bloedcellen heet leukopoëse. In dit proces kan een multipotente stamcel zich tot een myeloblast ontwikkelen, een voorloper van eosinofiel, basofiel, neutrofiel. Een multipotente stamcel kan zich ook ontwikkelen tot een kymfoblast of monoblast, waar lymfocyten en monocyten uit ontstaan.

Witte bloedcellen waarde

Een normale waarde is tussen de 4 en 10 miljard witte bloedcellen per liter bloed. Daarbij kan nog een onderverdeling worden gemaakt tussen de verschillende type witte bloedcellen

Waarden afkomstig van LKCH, UMC Utrecht, document referentiewaarden
Type witte bloedcellen
Neutrofielentussen 1,6 en 8,3 miljard per liter bloed (1,6-8,3×10^9/l)
Eosinofielenminder dan 0,4 miljard per liter bloed
Basofielenminder dan 0,2 miljard per liter bloed
Lymfocytentussen 1 en 4,0 miljard per liter bloed
Monocytentussen 0,2 en 0,8 miljard per liter bloed

Tekort aan witte bloedcellen

neutrofielen

Een tekort aan witte bloedcellen wordt ook wel leukopenie genoemd. Dit kan acuut ontstaan of chronisch zijn en er kan spraken zijn van een mild tekort, maar het kan ook ernstig zijn. Het gaat bij een tekort vaak om de neutrofielen. U bent in een dergelijke situatie vatbaarder voor infecties. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn en u kunt dit samen met een arts achterhalen. Voorbeelden van oorzaken zijn:

  • Vitaminegrebrek / ondervoeding
  • Gebruik van medicijnen
  • Ernstige ziektes als HIV en kanker
  • Radiotherapie en chemotherapie
  • Infecties in het lichaam
  • Auto-imuunziektes die zorgen voor de afbraak van de cellen
  • Aangeboren aanleiding
  • Geen duidelijk aanwijsbare oorzaak kan ook voorkomen

Teveel witte bloedcellen

Bij een teveel van witte bloedcellen spreken we ook wel van Leucocytose. Een teveel aan witte bloedcellen maken de meeste mensen een paar keer per jaar mee. Het kan in zeldzamere gevallen ook ernstig zijn. Ook bij bloedkanker wordt door het beenmerg veel teveel afwijkende witte bloedcellen aangemaakt. De verzamelnaam voor deze vorm van kanker is leukemie.

Meer informatieve bloed onderwerpen

bloedgroepen

Bloedgroepen

bloedplaatje

Bloedplaatjes

plasma

Bloedplasma

bloedsomloop

Bloedsomloop

aderen

Bloedvaten

microscope

Bloedwaarden

Rode Bloedcellen

Rode bloedcellen